Cloud, werken waar en wanneer je maar wilt

 In Blog

Werken waar en wanneer je maar wilt. Waar vroeger de term telewerken werd gebruikt, worden we tegenwoordig overspoeld met “de cloud”. Maar wat is de cloud?

De cloud is…

Een verkorting van cloud computing. De definitie op Wikipedia komt neer op “Cloud computing is het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens. “De term “cloud” is dus heel breed. Het kan toegang tot een enkele applicatie zijn, maar ook toegang tot het gehele bedrijfsnetwerk.

In marketinguitingen wordt “de cloud” te pas en te oppas gebruikt. Daardoor is het een containerbegrip geworden. In de communicatie geeft dat veel onbegrip, omdat niet iedereen hetzelfde bedoelt met “de cloud”.

Verbinden met het kantoornetwerk

Dit is de oervorm van de cloud. Waar vroeger met een modem werd ingebeld op het kantoornetwerk, wordt tegenwoordig Virtual Private Networking, of VPN, ingezet om over een bestaande internetverbinding veilig te verbinden. Met deze techniek wordt het apparaat op afstand onderdeel van het bedrijfsnetwerk, vaak met dezelfde rechten als een werkstation dat fysiek in het bedrijfsnetwerk staat.

overstappen naar voip